BinBee

Zakaj je dojenje vedno in?

Dojenje je veščina, ki potrebuje čas, da se je naučite. Veliko mamic se sprašuje, ali se njihov dojenček dobro prehranjuje in ali je dovolj – zlasti v prvih dneh. Ko pa ga obvladate, boste verjetno ugotovili, da je to najlažji in najbolj zadovoljiv način za hranjenje vašega otroka.

Poleg tega, da je materino mleko narejeno po meri vašega dojenčka, vsebuje vitamine in minerale ter je vedno na voljo, nudi tudi zaščito pred nekaterimi okužbami in pomaga izboljšati dolgoročno zdravje vašega dojenčka. Dojenje lahko zmanjšuje tveganje za SIDS (sindrom nenadne smrti dojenčka), otroško sladkorno bolezen in levkemijo.

Če imate kakršne koli skrbi ali pomisleke glede dojenja, je najbolje, da se pogovorite s svojo babico ali patronažno sestro ali se pridružite lokalni podporni skupini za dojenje. Društvo svetovalcev za laktacijo in dojenje Slovenije je polno znanja in nasvetov glede dojenja in zagotovo vam bodo v pomoč oziroma oporo. 

Link: https://www.dojenje.org/ 

Vsaka količina dojenja je koristna, vendar izključno dojenje vašega otroka prvih 6 mesecev nudi veliko več zaščite. Tudi za vas kot mamico obstajajo koristi in prednosti:

Dojenje pomaga pri:

ZMANJŠEVANJU MATERNICE

vaša maternica se bo spet zmanjšala – po rojstvu otroka se bo vaša maternica iz dneva v dan postopoma manjšala, pri čemer bo dojenje to pospešilo.

POVEZOVANJU Z VAŠIM OTROKOM 

Dojenje je čudovit način, da okrepite vez med vami in vašim dojenčkom. 

Dojenje sprošča hormon, imenovan “oksitocin”, ki vam pomaga, da se počutite mirne in povezane z otrokom.

ZMANJŠEVANJU TVEGANJA ZA NEKATERE BOLETNI

Dojenje zmanjša tveganje za nastanek raka dojke, raka jajčnikov, osteoporoze (šibke kosti), sladkorne bolezni in bolezni srca in ožilja.

ZDRAVJE OTROKA

Nadaljevanje dojenja po 6 mesecih ima številne prednosti – vaše materino mleko ščiti vašega otroka pred okužbami in obstaja nekaj dokazov, da mu pomaga pri prebavi trdne hrane.

ENOSTAVNOST

Pri dojenju ne obstaja strah, da bi pozabili nadomestno mleko doma, da bi izgubili flaško za hranjenja ali se nenehno spraševali ali je mleko prevroče ali premrzlo. Vaše telo je narejeno za to, da zagotovite najboljše za svojega otroka. 

RAVNO PRAV ZA VAŠEGA OTROKA

Naj vas ne skrbi prepogosto hranjenje vašega otroka – nemogoče je, da bi svojega otroka preveč dojili ali nahranili. Novorojenčki se prvih nekaj tednov običajno dojijo vsaj 8-krat na dan. Vaš dojenček se bo morda želel hraniti večkrat in dlje ravno ponoči – to je zato, ker takrat proizvajate več prolaktina (hormona, ki proizvaja mleko).